PSIHOSOCIALNA REHABILITACIJA BOLNIKOV PO LARINGEKTOMIJI IN IZKUŠNJE S SKUPINE ZA BOLNIKE PO LARINGEKTOMIJI IN NJIHOVE SVOJCE

http://chart.apis.google.com/chart?cht=qr&chs=200x200&chl=http://prispevki.dls-slo.si/clanki/?p=50

 

 

 

 

 

 

 

Avtor:mag. Petra Bavčar, univ. dipl. psih., spec.klin.psih.

UKC – Klinika za otorinolaringologijo in cervikofacilano kirurgijo, Zaloška 2, Ljubljana

Diagnoza in zdravljenje raka grla je težka preizkušnja za bolnika in vse njegove bližnje; v bolnikovo življenje prineseta veliko začasnih ali trajnih sprememb in težav. Vse to zahteva velike prilagoditve bolnikov. Bolniki pri svoji rehabilitaciji potrebujejo različne oblike pomoči.

Močna psihološka in socialna podpora je potrebna ves čas zdravljenja in tudi po zdravljenju. Potrebujejo jo v prvi vrsti bolniki; pri čemer ne smemo pozabiti na njihove družine, ki so ob takšni preizkušnji prav tako potrebni svetovanja in podpore. V težkih trenutkih pomeni bolniku njegova družina prav gotovo glavno oporo, ki je lahko pozitivna le, če tudi svojci sami uspešno sprejmejo bolezen in zdravljenje svojega bližnjega.

Narava raka, kot bolezenskega procesa, zahteva hitro in na splošno agresivno zdravljenje. Med diagnozo raka, uporabo primarne oblike zdravljenja in sprejemanjem posledic zdravljenja lahko preteče le nekaj dni. Bolnikovo prilagajanje na diagnozo malignosti, na zdravljenje in na njegove posledice je dolgotrajno. Čeprav mnogo dejavnikov vpliva na stopnjo in hitrost bolnikovega prilagajanja, pa bolniki doživljajo različne nove omejitve postopoma. Mnoge izmed teh omejitev so lahko individualne. V večini primerov bolnike po laringektomiji skrbijo problemi, ki so v tem času najbolj pomembni. Tako za bolnika kot za njegovo družino imajo nekatere potrebe prednost.

Čeprav mnogi pogosto sami rešijo določene probleme, pa je kljub vsemu zelo pomembno, da imajo možnost, da o svojih težavah spregovorijo z drugimi ljudmi.